V tomto článku vám ukážu, co se dá jíst v Rusku, jaká jsou nejtradičnější a nejtypičtější jídla a jaké nápoje je doprovázejí. Nezůstanu ale jen u ruské kuchyně – povím vám také, kde ji ochutnat, od místních fastfoodových řetězců až po mezinárodně uznávané podniky ruské haute cuisine.

Ruská gastronomie a kuchyně

1. RUSKÁ KUCHYNĚ: směs chutí, kterou je těžké definovat

Ruská kuchyně nemá takovou světovou proslulost jako některé jiné, přesto má Rusko dlouhou a bohatou kulinářskou historii – s vlivy regionálních tradic, bývalých sovětských republik i francouzské gastronomie.

Přesto právě v Moskvě a Petrohradu probíhá gurmánská modernizace nabídky. Přibývá podniků vysoké gastronomie, které si získávají mezinárodní uznání, a to láká cestovatele toužící ochutnat něco netradičního – a mnozí se vracejí domů mile překvapeni a naprosto spokojeni.

Když cestuji do cizí země, vždy mě zajímá, jaké místní jídlo a pití je typické, jaké jsou otevírací hodiny, jaké spropitné je obvyklé nechat, jaké lokální produkty stojí za vyzkoušení a jaká platí etiketa u stolu. Také chci vědět, na jaké druhy restaurací narazím – od ruských fastfoodů až po střední a vyšší třídu podniků.

V tomto článku proberu všechny tyto aspekty ruské gastronomie.

2. RUSKÉ ZVYKLOSTI U JÍDLA

2.1. Jaká jídla během dne Rusové jedí?

Den začínají snídaní zvanou zavtrak. Často si dají kaši (mléčná obilná kaše z rýže nebo krupice) — nebo krajíc chleba s máslem. Někteří preferují vydatnější snídani se salámem, vejci či pečivem.

Druhé jídlo dne je oběd (oběd – обед), obvykle kolem 13. hodiny (nebo později). Je to hlavní jídlo dne a skládá se z předkrmu, hlavního chodu a dezertu.

Poslední jídlo se podává zhruba od 19 hodin a nazývá se užin – jakási večeře, která většinou neobsahuje polévku ani dezert.

Téměř ke všemu se podává žitný chléb. Velmi oblíbená je zakysaná smetana (smetana), kterou najdete v mnoha jídlech. Jako předkrm bývá téměř vždy polévka a na závěr Rusové milují černý čaj s citronem (pijí jej skoro pořád) a k tomu nějakou sladkost.

Často se používá také tvorog – tvarohový mléčný výrobek krémové bílé konzistence z kravského mléka.

A co ruský kaviár? Existuje červený (lososový) a černý (beluga, jeseter či sevruga). Nejlepší a nejdražší je kaviár z belugy, ten ochutnáte jen v luxusních restauracích nebo speciálních obchodech.

V domácnostech se běžně jí spíš cenově dostupnější červený kaviár – na krajíci bílého chleba s máslem. Objevuje se i v řadě jídel, například v blinách (palačinkách). Černý kaviár se nechává na výjimečné příležitosti (Vánoce, oslavy ap.).

Ruský kaviár

2.2. Gurmánské prohlídky ruské kuchyně

Chcete-li se do ruské gastronomie ponořit opravdu naplno, některé agentury pořádají kulinářské prohlídky, díky nimž lépe poznáte tradiční jídla i lokální suroviny.

Nabízí se například gastronomická tour v Moskvě, během níž ochutnáte typické ruské pokrmy ve třech různých restauracích. Pořádá se i prohlídka místních trhů, jako je trh Danilovský, nebo tour zaměřená na ruské nápoje – vodku, lokální pivo či nápoj Nastoika.

Další možností je tradiční ruský oběd v centru moskevského kláštera nebo třeba kurz vaření u místní rodiny.

Zkrátka, možností je spousta – vyberte si tu, která nejlépe sedí vašim chutím.

Gastronomická tour v Moskvě

3. TYPOVÁ RUSKÁ JÍDLA

3.1. Předkrmy: od boršče po ruský salát

Polévky

Pro Rusy je polévka celoroční záležitostí – téměř vždy otvírá celé menu.

V zimě zahřeje sytá ščči z brambor, zelí a masa. Stejně slavný je boršč, oblíbený i na Ukrajině, jehož červenou barvu mu dodává řepa.

Lehčí varianty představují soljanka nebo rybí ucha. A v létě přijde vhod studená okroška se zeleninou, bramborami a kvasem.

Boršč

Saláty

Salát může také posloužit jako startér. „Ruský“ salát zná celý svět pod názvem salát Olivier, podle francouzského šéfkuchaře, který jej proslavil. V Rusku bývá stálicí silvestrovských oslav.

Další populární specialitou je „sleď v kožichu“ (Селёдка под шубой) – vrstvy sledě, brambor, řepy, mrkve, vajec a majonézy.

Ruský salát Olivier

3.2. Hlavní chody: od Stroganova k blinům

Masa

Stroganov patří k nejslavnějším ruským pokrmům a najdete ho téměř v každé restauraci. Na kostky krájené hovězí maso se dusí s žampiony a cibulí v smetanové omáčce a podává se obvykle s rýží nebo těstovinami.

Hovězí Stroganov

Šašlik je marinovaný špíz oblíbený v Rusku, na Kavkaze i ve Střední Asii. V jednotlivých zemích se jmenuje jinak – v Gruzii mcvadi, v Arménii chorovac, v Ázerbájdžánu kebap.

Jakmile se oteplí, Rusové rádi pořádají pikniky a šašlik grilují venku v parcích nebo na dačách.

V ruské kuchyni se také často objevují nejrůznější rolády či závitky z mletého masa a široká škála steaků.

Šašlik

Ryby

Mezi nejoblíbenější ryby patří losos, pstruh, sledě a treska. Jako příloha téměř nesmí chybět brambory – vařené, šťouchané či pečené. Často se přidává i smetana.

Ryby v ruských restauracích

Petrohradskou specialitou je koryuška – drobná rybka z pobřeží Baltského moře a ústí Něvy. Nejčastěji se podává lehce obalená a smažená se studenými omáčkami.

Koryuška

Těstoviny a plněné taštičky

Tyto pokrmy milují děti i dospělí. Nejznámější jsou pelmeně – malé „ravioli“, plněné hovězím, vepřovým nebo jehněčím. Podávají se se smetanou či rozpuštěným máslem; v anglických menu je často najdete jako „dumplings“.

Větší příbuzní pelmení jsou vareniky, plněné zeleninou, brambory, zelím či houbami; existují i sladké varianty s třešněmi.

Pelmeně

Oblíbené jsou i golubce – zelná rolka plněná masem a rýží.

Golubce

Z pečených dobrot stojí za zmínku pirožky, pirogy a kulebjaka – slané nebo sladké bochánky plněné zelím, masem, rybou, bramborami či ovocem.

Velmi populární jsou bliny, tedy palačinky, které se podávají nasladko i naslano: s máslem, smetanou, marmeládou, medem, červeným či černým kaviárem nebo masovými a zeleninovými náplněmi.

Bliny

Pro změnu doporučuji ochutnat chačapuri – gruzínský národní pokrm. Jde o chlebové těsto ve tvaru lodi, plněné sýrem, vejcem a dalšími přísadami.

Chačapuri

3.3. Dezerty

Rusové milují sladké, a tak mají širokou škálu dortů a cukrovinek.

Prianiki jsou medové perníčky (někdy s čokoládou či marmeládovou náplní).

Už zmíněné bliny se podle náplně mohou podávat i jako dezert.

Oblíbená je také pečená jablka a dezerty z jablek, například ptasie mlečko (“ptačí mléko”).

Za zmínku stojí pastila (ovocná pasta), kaše Gurjev bez mouky, tulský perník, medovik (medový dort se smetanou) a Napoleon – ruská verze mille-feuille.

Dort Napoleon

4. NÁPOJE V RUSKU: od kvasu po vodku

Doporučuji začít nápojem kvas – lehce fermentovanou limonádou s obsahem alkoholu kolem 1,2 %. V Rusku je nesmírně populární a existují i zcela nealkoholické, často ovocné varianty.

Kvas vzniká fermentací černého chleba z pšenice, ječmene a žita; pro chuť se někdy přidává lesní ovoce. V době Sovětského svazu se mu přezdívalo „sovětská Coca-Cola“ pro podobnou barvu, pěnu i osvěžující charakter.

Kvas

Čaj se pije v kteroukoli denní dobu. Tradičně jde o černý čaj, obvykle slazený cukrem a s plátkem citronu, bez mléka a servírovaný horký. Doprovází ho sušenky nebo dezerty.

Mezi pivy dominuje značka Baltika ze Sankt Petěrburgu – největší výrobce v východní Evropě (dnes součást skupiny Carlsberg). V restauracích však seženete piva z celého světa, jen za vyšší cenu.

Pivo Baltika

Stojí za to ochutnat také kefír – fermentovaný mléčný nápoj podobný tekutému jogurtu.

A co vodka? Rusové ji zásadně neředí ani nepodávají s ledem, jen vychlazenou lahvičku vytáhnou z lednice. Pije se z malých sklenek a vždy s něčím k zakousnutí – nakládanými okurkami, sleďem ap.

Ruská vodka

A víno? Na jídelních lístcích často najdete kvalitní vína z Krymu či Kavkazu (Gruzie, Arménie) – místní dávají přednost spíše sladším odrůdám. V lepších restauracích nechybí ani mezinárodní výběr.

5. RESTAURACE V RUSKU: ruská, gruzínská a další kuchyně postsovětského prostoru

Vybrat „tu správnou“ restauraci je těžké, záleží totiž na mnoha faktorech – především na ceně. V Rusku najdete levné řetězce rychlého občerstvení i bufety, kde se najíte dobře a úsporně, ale také michelinské úrovně s vysokou cenovkou. Pokud cestujete s dětmi, ruské fast-food podniky jim obvykle chutnají.

Pár užitečných tipů:

  • Otevírací doba je v Moskvě a Petrohradu široká; obědy obvykle 12:00–16:00, večeře 19:00–23:00.
  • Obsluha bývá vstřícná, ale jídelní lístky mohou být jen v ruštině a personál mluví minimální angličtinou.
  • Spropitné 5–10 % (více v top restauracích). Platí se legálně výhradně v rublech – kartou nebo hotově.
  • Nebojte se ochutnat kuchyni bývalých republik: uzbeckou, gruzínskou, arménskou
  • Do luxusních podniků je lepší rezervace – často online, telefonicky anglicky, nebo přes recepci hotelu.

A nezapomeň: „ресторан“ (pectopah) znamená „restaurace“.

Cyrilice – nápis restaurace

5.1. Ruské řetězce FAST FOODU

Americké značky (McDonald’s, Burger King, KFC …) najdete všude, ale zkuste raději ruské řetězce:

  • Teremok – specialista na bliny se sladkými i slanými náplněmi, nabízÍ i pelmeně, salát Olivier či kvas. Pobočky po celé Moskvě a Petrohradu.
Teremok – ruský fast food
  • Kroška Kartoška – vše se točí kolem brambor: pečené hlízy naplněné máslem, sýrem, masem či houbami, ale i další ruské klasiky.
Kroshka Kartoshka
  • Russian Appetite – polévky, burgery, těstoviny… všehochuť ruského fast foodu.
  • Čeburečnaja SSSR – retro podniky ve stylu SSSR, zatím jen pár poboček v Moskvě.

5.2. Ruské samoobslužné BUFETY (столовая)

Rusové mají v oblibě i bufety s výběrem „na tác“. Nejznámější je síť Mu-Mu (Мо-Мо), kterou snadno poznáte podle krávy u vchodu – nabízí celou paletu ruských jídel.

Bufet Mu-Mu

V Moskvě se rozšířil také řetězec Grabli, zatímco v Petrohradu má mnoho poboček modernější Marketplace.

Za zmínku stojí i Taras Bulba s ruskou a ukrajinskou kuchyní (cca 20 podniků v Moskvě).

5.3. RESTAURACE VYSOKÉ KUCHYNĚ: Gault & Millau v Moskvě

Michelinský průvodce v Rusku zatím nepůsobí, ale francouzský Gault & Millau hodnotí moskevské restaurace „kuchařskými čepicemi“ (1–5). Níže přehled těch nejlépe hodnocených:

4 čepice

  • Selfie – moderní ruský fine-dining z regionálních surovin.
  • Savva (Metropol Hotel, dočasně rekonstruováno).

3 čepice

  • Björn
  • Grand Cru
  • Pinch
  • Maritozzo
  • Cristal Room Baccarat
  • Varvara Café
  • AQ Kitchen
  • La Colline
  • AQ Kitchen, Moskva

    2 čepice

    • Géraldine • Cevicheria • Severyane • Beluga • Turandot • Café Puškin • Bolshoi • Uilliam’s • LavkaLavka …

    5.4. DOPORUČENÉ RESTAURACE PODLE PAMÁTEK

    Při návštěvě monumentů se oblíbí Google Maps či TripAdvisor (filtr „Open Now“, cena, hodnocení). Níže pár ověřených tipů:

    MOSKVA

    Rudé náměstí / Kreml

    • Galerie GUM
       • Budget: Stolovaya No 57, Café Festivalnoje (tácový bufet)
       • Střed: Bosco Fresh Bar (terasa s výhledem)
       • Zážitek: Beluga Caviar Bar – kaviár + vodka.
    • Obchodní centrum Ochotnyj Rjad (pod Zahradami Alexandra) – několik ruských fast-foodů (Teremok, Kroška Kartoška), samoobslužné Mu-Mu, ale i levnější italské či asijské bistry.
    • Fine Dining v okolí (15–20 min pěšky):
       • Ruská moderna: LavkaLavka / Dr Živago
       • Gruzínská: Megobari, Tkemali
       • Moldavská: Moldova Restaurant
       • Steaky: Bryanskij Byk

    Arbat

    Na pěší třídě najdeš vše od Mu-Mu po McDonald’s. Pro gurmány: White Rabbit v 16. patře s panoramaty města.

    Treťjakovská galerie

    5 minut od hlavního vchodu: Abramov (kreativní ruská kuchyně) nebo levnější ukrajinská Taras Bulba.

    Novoděvičí klášter

    V okolí parku: stylový gruzínský Givisatsivi, italsko-ruský Golubka nebo rychlá Kroška Kartoška.

    Muzeum kosmonautiky / VDNCh

    V pavilonu Arménie: Ararat; u rakety Vostok restaurace Mosnebo.

    Moscow City (mrakodrapy)

    Panoramatický zážitek: Ruski (nejvyšší ruská kuchyně), Yaffa (izraelská), Sixty (italsko-francouzská).

    SANKT PETĚRSBURG

    Centrum (Ermitáž, Něvský prospekt, hlavní katedrály)

    Levně se najíš v Stolovaya No 1 či Market Place. Pro vyšší úroveň: Amo Cucinare (italská), Teplo (rodinné), Erivan (arménská), Mansarda (výhled na Isákův chrám) nebo steakhouse Stroganoff.

    Pevnost Petra a Pavla

    Přímo u pláže na Zaječím ostrově: panoramatická Koryuška. Poblíž také stylová Mari Vanna.

    Petrohradské předměstí – Petěrgof

    Uvnitř dolního parku bistro Shtandart; před hlavní bránou doporučuji Romance Café nebo luxusní Home Café Peterhof.

    Carskoje Selo (Kateřinský palác)

    V areálu jen jednoduchá kavárna; venku vyhlášená gruzínská Mimino, ruský Hlebnikov či italská Bona Capona. Autentický zážitek nabízí dřevěné Podvorje.

    Doufám, že vám tento přehled pomůže ochutnat to nejlepší z ruské (i neruské) gastronomie. Dobrou chuť – приятного аппетита!

    Mohlo by vás také zajímat...